2А/с 13.06.22

 

Викладач

Кувичинська С.П.

Предмет,група

Біологія і екологія (медична біологія) 2А с

Тема

Проект на вибір: «Клонування організмів» або «Т рансгенні організми- за та проти» Практика

Дата

13.06.22

 

Опорний конспект

Що таке клонування організмів?

Термін клонування організмів описує ряд різних процесів, які можуть бути здійснені для отримання генетично ідентичних копій біологічної сутності. Скопійований матеріал, який має такий самий генетичний склад, як оригінал, називають клоном. Дослідники клонували широкий спектр біологічних матеріалів, включаючи гени, клітини, тканини і навіть цілі організми, такі як вівці.Вівця Доллі – чи була вона першою, етичні проблеми клонування

Чи бувають клони зроблені природним шляхом?

Так. У природі деякі рослини та одноклітинних організмів, таких як бактерій, які дають генетично однакове потомство за допомогою процесу, званого безстатевим розмноженням. При нестатевому розмноженні нова особина генерується з копії однієї клітини батьківського організму. Природні клони, також відомі як однояйцеві близнюки, зустрічаються у людей та інших ссавців. Ці близнюки утворюються, коли запліднене яйце розпадається, створюючи два або більше ембріонів, які неуть майже ідентичну ДНК.

Однояйцеві близнюки мають майже однаковий генетичний склад схожий один на одного, але генетично вони відрізняються від обох батьків.

Які існують види штучного клонування?

Існує три різні види штучного клонування:клонування генів,репродуктивне клонуваннятерапевтичне клонування.Клонування генів дає копії генів або сегментів ДНК.Репродуктивне клонування дає копії цілих тварин. Терапевтичне клонування виробляє зародкові стовбурові клітини для експериментів, спрямованих на створення тканин для заміщення пошкоджених або хворих тканин.Клонування генів, також відоме як клонування ДНК, – це зовсім інший процес відмінний від репродуктивного та терапевтичного клонування. Репродуктивне та терапевтичне клонування поділяють багато однакових методик, але вони виконуються для різних цілей.

Трансгенні організми (генетично модифіковані організми)

Трансгенні організми — різні організми, які мають у складі свого генома чужорідні гени інших організмів та які отримують за допомогою методів генної інженерії. Трансген — ген, взятий з одного організму та перенесений до іншого організму або клітини. Найбільш уживаний тепер термін — генетично модифіковані організми (ГМО) — використовують замість терміну «трансгенні організми». Трансгенні організми стали реальністю ще з кінця 70-х років XX ст., коли з’явилися перші бактерії з вбудованими генами інсуліну, інтерферону, соматотропіну. Це була перша спроба використання трансгенних організмів з метою терапії людини білковими продуктами.

Трансгенні організми (генетично модифіковані організми)

Трансгенні організми — різні організми, які мають у складі свого генома чужорідні гени інших організмів та які отримують за допомогою методів генної інженерії. Трансген — ген, взятий з одного організму та перенесений до іншого організму або клітини. Найбільш уживаний тепер термін — генетично модифіковані організми (ГМО) — використовують замість терміну «трансгенні організми». Трансгенні організми стали реальністю ще з кінця 70-х років XX ст., коли з’явилися перші бактерії з вбудованими генами інсуліну, інтерферону, соматотропіну. Це була перша спроба використання трансгенних організмів з метою терапії людини білковими продуктами.

Використання трансгенних бактерій у різних галузях господарської діяльності людини

  • Створено бактерії, які поїдають нафту після техногенних катастроф.
  • Реконструйовано бактерії для бактеріального синтезу речовин (для виробництва амінокислоти фенілаланіну).
  • Бактерії використовують для захисту рослин від морозів (бактерії, що живуть у рослинах, реконструйовано для запобігання утворенню кришталиків льоду).

Трансгенні рослини розробляють: для отримання заданих властивостей — високої пристосованості до умов зовнішнього середовища; вмісту більшої кількості необхідних для людини поживних речовин, здатності тривалий час зберігатися без псування, здатності продукувати рослинами хімічних речовин і ліків (реконструйовано картоплю для продукування альбуміну людини).

 

Завдання. Готуєте проект за вибором. Можете підготувати презентацію. В кінці проекту обов’зково особисті висновки.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

2Бл\с 10.04. Медична біологія. Практика №10 Загальна характеристика Найпростіших.медичне значення їх представників. виконати 11.04 до 19.00

29.05. виконати до17 год. 2Ал\с. Медична біологія . Прак. Зан.№15 Комахи як переносники та збудники захворювань з природних резервуарів. Охорона праці в галузі.

29.05. виконати до 17 год. 2Ас\с Медична біологія. Прак. Зан.№12. Клас Стьожкові черви- паразити людини. Тип Круглі черви. Клас Власне круглі черви.