2Б/л 03.06.22 Медичне значення павукоподібніх. Практика

 

Викладач

Кувичинська С.П.

Предмет,група

Медична біологія 2Б лс

Тема

Медичне значення павукоподібніх. Практика

Дата

03.06.22

 

Опорний конспект

Отруйні павуки в Україні

На півдні України – в Одеський, Миколаївській, Херсонській, Запорізькій, а також у Дніпропетровській областях на протязі останніх десяти років реєструються випадки покусів людей отруйними павуками  (каракурти, тарантули, жовті павуки Сак, павуки-зебри  та інш.).

 Їх покуси дуже болючі. При цьому відмічаються нестерпний  головний біль, порушення  роботи дихальної системи, тремтіння кінцівок 

Державна установа «Дніпропетровський обласний лабораторний центр МОЗ України» повідомляє населенню про небезпечність контакту з отруйними павуками.

У зв’язку з потеплінням клімату в області реєструються покуси павуків каракуртів (Нікопольський, Томаківський райони, мм. Покров, Дніпро, Кам’янське).

Описание: Павук Каракурт

Павук Каракурт

У липні минулого  року  у дитини м. Кам’янське  зареєстровано покус  павука каракурта.  До нашої  установи з метою визначення видового складу отруйного павука не звертались.

У тяжкому стані хворий був направлений до обласного центру  в реанімаційне відділення лікувального закладу.

Каракурт – отруйний павук, чорного кольору. Він може прокусити шкіру людини.  «Чорна вдова»  –  друга назва цього отруйного павука. Отрута каракурта у декілька разів більша ніж у тарантула.

Покуси  самиці павука каракурта небезпечні  для людини. Розміри її біля 1 см. Свої  гнізда самиця найчастіше будує на землі. В червні- липні (період їх міграції)  до першої половини вересня ці павуки найбільше небезпечні.

Каракурт при покусах випускає нейротропну отруту, після чого  людина відзначає сильний біль, судоми, тремтіння всього тіла,  різке підвищення температури тіла, порушення роботи дихальної системи.

Описание: Павук тарантул

Павук тарантул

Морфологічними ознаками павука тарантула  є: великі розміри тіла до 37 мм, верхня частина його темно-бурого кольору, нижня – чорна. Самиця відкладає від 100 до 400 яєць Деякий час вона носить маленьких  павуків на собі або за допомогою тонкого павутиння. Саме в цей час самиця тарантула агресивна. Тарантулів можна зустріти під камінням,  у степу, балках, на городах,  де вони будують свої  нори. В період міграції  зростає кількість покусів людей, свійських тварин. Самостійно павуки не нападають, якщо їх не займати. Самці загрози для людей не мають.

 

Описание: Павук САК

Павук САК

Місцем розповсюдження жовтих павуків Сак є більшість європейських країн. Карл Кох вперше детально вивчив цього павука у 1839 році. Зараз нараховується біля 193 видів жовтих павуків. На Україні цей вид розповсюджений  у південних областях. Павук має невеликі розміри до 10 мм., але  він дуже отруйний.

Житло павуків схоже на павутинні мішки, які вони ховають під камінням. Дуже рідко їх можна зустріти в оселях людини. Гнізда  павуків легко розпізнати по трубкоподібній формі.

Жовтих павуків приваблює запах бензину. Вони також можуть зробити своє мешкання під паливною системою автомобіля, в гаражі та інш. Павуки Сак  мандрують  автомобілем з однієї країни до іншої. Таким чином було завезено павука Сак до нашої області кілька років тому. 

Ангіопа –  павукзебра (павукоса) –  індикатор глобального потепління клімату.

Описание: Павук -зебра (павук-оса)

Павук -зебра (павук-оса)

Якщо раніше його можна було зустріти лише у Криму, то зараз майже по всій Україні : від півдня до північно-західної частини – Волинської області.

Їх дуже легко визначити по черевцю, намальованому чорними та жовтими смужками. Самиці  досягають до  7 см, самці – значно менших розмірів та не мають яскравого фарбування.

Павуків-зебр можна зустріти в невеликих рівчаках, присадибних ділянках, городах, кущах малини, смородини, агрусу.

При покусах цих павуків відзначаються набряки, нариви, у деяких випадках – некроз тканин, сильні алергічні реакції.

За зверненнями громадян  ентомологами   визначаються розповсюджені в області отруйні павуки .

Запобіжними заходами щодо недопущення покусів  отруйних павуків є: 

–   підвищена  увага при роботі на присадибних ділянках, городах, на відпочинку,;

–   само – та взаємоогляди ;

Треба пам’ятати , що  покуси  цих отруйних павуків дуже небезпечні. Необхідно терміново  звернутися до сімейного лікаря  для своєчасного  призначення симптоматичного лікування.

Будьте обережні  та здорові ! Не займайтесь самолікуванням!

Іксодові кліщі: що варто знати та як уберегтися

 

В осінню пору люди досить багато часу проводять на свіжому повітрі, у тому числі в парках і лісах. Відпочиваючи на природі, варто не забувати, що вересень — це також і період активності іксодових кліщів. Ці небезпечні для людей і тварин істоти найбільш активні в періоди серпень–вересень і квітень–травень.

Зустріти такого «гостя» можна не лише в парку чи сквері, а й на будь-якому газоні. Найчастіше кліща можна побачити на траві, на висоті близько 20–60 см, і лише зрідка вони потрапляють на невисокі кущові рослини.

Як уберегтися від укусів кліщів?

  • Якщо ви зібралися на прогулянку, перш за все подбайте про відповідне вбрання: найбільш безпечним буде одяг з довгими рукавами світлого кольору, який прилягає до тіла.
  • Для захисту від кліщів використовуйте репелент (акарицид) — спеціальний засіб, що відлякує їх. Він може бути у вигляді аерозолю, мазі тощо. Дотримуйтеся вимог інструкції з використання засобу. Обов’язково зверніть увагу на строк його дії: у разі необхідності повторіть процедуру.
  • На прогулянці тримайтеся ближче до центру стежки та не заходьте в траву поруч: саме там кліщів найбільше.
  • Увага: коли кліщ прикріпляється до вашого одягу, він залишається нерухомим аж до тих пір, поки ви не припините активно рухатися, сядете чи ляжете. Саме після того, як ви припинили рухатися, кліщ починає шукати місце прикріплення. Цей процес може тривати від півгодини до трьох і більше годин.
  • Ретельно оглядайте себе та своїх близьких кожні 2 год прогулянки. Відчути укус кліща фактично неможливо: він виділяє анастезуючу речовину, яка знеболює укус.
  • Одразу після повернення додому ще раз огляньте дітей, тварин та себе: найкраще це зробити в білій ванній.
  • Одяг, який ви зняли, необхідно ретельно почистити або випрати, а потім попрасувати. Те саме зробіть з речами, якими ви користувалися на прогулянці. Просте витрушування не допоможе позбутися кліща.

На що слід звернути увагу при огляді?

Почніть огляд знизу вгору, поступово оглядаючи:

  • лінію шкарпеток;
  • підколінну впадину;
  • нижню і верхню лінію трусів;
  • нижню і верхню лінію бюстгальтеру;
  • комір сорочки;
  • лінію волосяного покриву на голові, вуха;
  • волосся та шкіру голови: робіть це також за допомогою рук, зважаючи на будь-які незвичності.

Важливо! Від ретельності огляду залежить ваше здоров’я. Подібний простий огляд повинен стати звичкою.

Що робити, якщо ви все ж виявили кліща?

  • Одразу зверніться до лікаря. У травмпункті вам допоможуть витягти кліща та проконсультують щодо подальших дій.
  • Якщо поблизу лікаря немає, видаліть кліща самостійно. Для цього можна використовувати спеціальний пристрій для видалення кліщів, що продається у ветеринарних аптеках. Необхідно підсунути його під кліща якомога ближче до шкіри та, розхитуючи з боку в бік, праворуч-ліворуч, викрутити його.
  • Якщо немає пристрою, зробіть це пальцями, обгорнутими марлевою серветкою або пінцетом чи петлею з нитки. Витягайте кліща повільно, розхитуючи з боку в бік або викручуючи.
  • Важливо видалити кліща разом із хоботком. Якщо ж він відірвався, видаліть його стерильною голкою.
  • Після видалення кліща ранку слід змастити антисептиком, а руки вимити з милом.

Що робити далі?

Не всі кліщі переносять збудників небезпечних хвороб, однак їх укуси можуть загрожувати людині такими хворобами, як іксодовий кліщовий бореліоз (хвороба Лайма), хвороба Міямото, кліщовий вірусний енцефаліт і ще близько 150 хвороб.

Видаленого кліща необхідно помістити у флакон, пробірку, інший чистий посуд, покласти туди ж маленький пучечок трави та щільно закрити кришку. За направленнями лікаря в лабораторній мережі проводяться лабораторні дослідження кліщів на наявність збудників бореліозу.

Також протягом 3 тиж спостерігайте за своїм станом: щоденно вимірюйте температуру тіла, а в разі її підвищення чи виникнення почервоніння на шкірі, яке продовжує збільшуватися, — негайно зверніться до лікаря.

Щорічно з укусами кліщів до закладів охорони здоров’я звертаються в середньому близько 20 тис. осіб.

Згідно з даними Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України, за 7 міс 2018 р. було зареєстровано 2403 випадки захворювання на хворобу Лайма (бореліоз). Випадки пов’язані з присмоктуванням кліщів, інкубаційний період становить від 3 днів до 1 року. Також за цей період був зафіксований 1 випадок кліщового вірусного енцефаліту.

Питання для відповідей:

1.     Складіть памятку: «Заходи захисту від отруйних павуків»

2.     Складіть пам’ятку: «Як уберегтися від укусів кліщів»

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

2Бл\с 10.04. Медична біологія. Практика №10 Загальна характеристика Найпростіших.медичне значення їх представників. виконати 11.04 до 19.00

29.05. виконати до17 год. 2Ал\с. Медична біологія . Прак. Зан.№15 Комахи як переносники та збудники захворювань з природних резервуарів. Охорона праці в галузі.

29.05. виконати до 17 год. 2Ас\с Медична біологія. Прак. Зан.№12. Клас Стьожкові черви- паразити людини. Тип Круглі черви. Клас Власне круглі черви.