Кувичинська С.П. Предмет,група Біологія і екологія(медична біологія) група 2А сс Тема Плоскі черви.Клас Сисуни,клас Стьожкові черви,паразити людини.Практичне заняття Дата 29.03.22

 

Викладач

Кувичинська С.П.

Предмет,група

Біологія і екологія(медична біологія) група 2А сс

Тема

Плоскі черви.Клас Сисуни,клас Стьожкові черви,паразити людини.Практичне заняття

Дата

29.03.22

 

 

Опорний конспект.

Медична гельмінтологія вивчає паразитичних червів (гельмінтів) . Черви — багатоклітинні двобічно-симетричні тварини з видовженим тілом . Внутрішні органи червів укладені в шкірно-м'язовий мішок . Гельмінти , що мають медичне значення , належать до типів плоских і круглих червів . Хвороби , як і спричинюють гельмінти , називають гельмінтозами . Тип Плоскі черви мають так і загальні ознаки : — тіло сплющене ; — порожнина тіла відсутня , а внутрішні органи перебувають у губчастій масі клітин — паренхімі; — шкірно-м'язовий мішок складаєтьс я з тегумента — особливо ї оболонки , щ о покрива є вс е тіло , і трьо х шарі в непосмуговани х м'язів ; — нервов а систем а представлена нервовими вузлами, розташованим и в передньому відділі тіла , і нервовими тяжами, що тягнуться від них до заднього кінця ; — виділення здійснюється за допомогою складно розгалужених трубочок; — майже всі паразитичні плоскі черви є гермафродитами ; — кровоносна і дихальна систем и відсутні . Медичне значення мають два класи тип у плоских червів : Сисуни і Стьожкові , або Стрічкові.

Котячий сисун — збудник опісторхозу . Трапляється в басейнах річок Обі, Іртиша , Тоболу , Ками , Південного Бугу, Сіверського Донця й Німану . Розміри — 4—13 мм , наяві два лопатевих сім'яники , які знаходяться у задній частині тіла . Яйця блідо-жовтих кольорів , мають на одному полюсі кришечку . Життєвий цикл відбувається у водному середовищі. Головний хазяїн — хижі ссавці , що живляться прісноводною рибою (кішка , собака , ведмідь). а також людина . Перший проміжний хазяїн — молюск з роду бітинія , другий — риби родин и коропових (лящ , плотва , язь) .

Профілактика :

— відмов а від споживанн я сирої або напівсирої риби ;

 — виявлення й лікування хворих людей ;

 — санітарно-просвітницька робота , охорона водойм від фекального забруднення хворих людей і тварин .

Стьожкові черви паразити людини Клас Стьожкові черви містить близько 1500 видів . Усі вони на статевозрілі й стадії розвитку є паразитами травної системи хребетних . Загальні ознаки— тіло має вигляд довгої плоскої стрічки , що починається головкою (сколек - сом) , на які й розташовані органи прикріплення: присосками , гачками або присмоктувальними щілинами ; за головкою йде шийка, від яко ї відходять молоді членики, що відбрунькувалися від шийки , далі — гермафродитні й останні — зрілі, що містять тільки матку , заповнену яйцями , і самовільно здатні відокремлюватися ;

— травна , кровоносна , дихальна системи відсутні;

 — зовнішній шар шкірно-м'язовог о мішка

 — кутикула

 — має мікроворсинки для збільшення всмоктувальної поверхні ; живлення здійснюється через покриви тіла;

 — нервова система й органи виділення мають будову, типову для плоских червів ;

 — статева система гермафродитного типу багаторазово повторюється в кожном у членику ;

— яйця , що виділяються в навколишнє середовище , містять уже сформовану личинку з гачками — онкосферу;

 — наявна міхуроподібна форма розвитку паразита — фіна з порожниною всередині й одним або кількома сформованими сколексами . Загальний цикл розвитку стьожкових червів виражає схема : статевозріли й паразит (кишки головного хазяїна ) - » яйця і зрілі членики —» середовище —» проковтування яєць і з забрудненою їжею й водою проміжним хазяїном - » травна система - > онкосфера проникнення за допомогою гачків у стінку тонкої кишки ->• кровоносна або лімфатична система - > рознесення по організму різні органи і тканини - > фіни - > травна система головного хазяїна (разом і з тканинам и проміжного хазяїна при живленні ) - > вивільнення сколексів - » прикріплення до стінки кишки н > утворення члеників і ріст гельмінта .

Прикладом є Свинячий ціпяк.

Свинячий ціп'як , або озброєний— збудник теніозу й цистицеркозу. Довжина тіла зазвичай не перевищує 3 м. Головка крім 4 присосків має ще віночок і з 22 — 32 гачків . У гермафродитних члениках наявні не дві, як у бичачого ціп'яка , а три частки яєчника . Матка в зрілих члениках менш розгалужена , ніж у бичачо о ціп'яка , має не більше 12 відгалужень і з кожного боку. Життєвий цикл . Головний хазяїн — тільки людина. Зараження людини теніозом відбувається при вживанні напівсирої свинини з життєздатними цистицеркаи цього паразита . При цистицеркозі людина випадково стає проміжним хазяїнм свинячого ціп'яка , проковтнувши його яйця у разі недотримання правил особистої гігієни (це спостерігається дуже рідко) . Частіше цистицеркоз виникає як ускладнення теніозу . Однм із його проявів є блювання , під час якого зрілі членики паразита з кишок можуть потрапляти в шлунок . У цьому випадку з яєць виходять онкосфери (автоінвазія) , як і розвиваються у фіни , що локалізуються у м'язах , кістках , підшкірній жировій клітковині , мозку , інших органах .

 Патогенна дія : — при теніозі — типова для стьожкових червів цієї групи , подібна до теніаринхозу;— при цистицеркозі — порушення функцій уражених тканин і органів , особливо небезпечний розвиток фін у мозку й очах що відповідно може призвести до летальних наслідків або до сліпоти .

Лабораторна діагностика . Теніоз діагностують у разі виявлення у фекаліях зрілих члеників паразита . Цистицеркоз діагностують складніше — шляхом рентгенологічного дослідження й використання імунологічних реакцій .

 Профілактика : — ретельне термічне оброблення свинини ; — дотримання правил особистої гігієни ; — обов'язкове закрите утримання свиней , контроль свининині на ринках і бойнях ; — запобігання фекальному забрудненню навколишнього середовища .

Питання для відповідей

1: дати загальну характеристику типу Плоскі черві

2: порівняти клас Сисунів і клас Стьожкових червів

3: порівняти Кошачого сисуна та Свинячого ціп'яка, відмінності та подібності, морфологіїї та циклу розвитку.

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

2Бл\с 10.04. Медична біологія. Практика №10 Загальна характеристика Найпростіших.медичне значення їх представників. виконати 11.04 до 19.00

29.05. виконати до17 год. 2Ал\с. Медична біологія . Прак. Зан.№15 Комахи як переносники та збудники захворювань з природних резервуарів. Охорона праці в галузі.

29.05. виконати до 17 год. 2Ас\с Медична біологія. Прак. Зан.№12. Клас Стьожкові черви- паразити людини. Тип Круглі черви. Клас Власне круглі черви.