Кувичинська С.П. Предмет Медична та соціальна реабілітація. 4 Бл Тема Охорона праці у відділеннях реабілітації. Гальванізація. Лікарський електрофорез. Практичне заняття №1 Дата 21.01.2021. 8.00-11.0. У Вайбері зареєструватись о 8.00.


Викладач

Кувичинська С.П.

Предмет

Медична та соціальна реабілітація.    4 Бл

Тема

Охорона праці у відділеннях реабілітації. Гальванізація. Лікарський електрофорез. Практичне заняття №1

Дата

21.01.2021. 8.00-11.0.    У Вайбері зареєструватись о 8.00.



Завдання : Опрацювати матеріал за темою заняття. ( Матеріал лекції. Підручник В.Б. Самойленко «Медична і соціальна реабілітація» стор.50-52. 65-75.

Питання:

 

                 -Характеристика електротравми.

                 -Невідкладна допомога при електротравмі.

-Поняття – гальванізація, як лікувальний метод.

-За допомогою  чого підводиться струм до пацієнта?

-Догляд за електродами та гідрофільними прокладками.

-Поняття – медикаментозний електрофорез.

-Механізм дії медикаментозного електрофорезу.

-Позитивні якості електрофорезу?

-Суттєвий недолік електрофорезу?

-Показання до гальванізації та електрофорезу.

-Протипоказання до гальванізації та електрофорезу.

-Концентрація  ліків. Кількість на одну процедуру при електрофорезі.

 

 

 Методика гальванізації.

 

        Гальванізація

Техніка і методика проведення гальванізації (електрофорезу).

 

         Перед накладанням електродів необхідно оглянути ділянки шкіри, які підлягають впливові.

         Перед  початком процедури ручка потенціометра апарата має  перебувати у положенні  "0", а шунт міліамперметра слід установити у постійне положення. Після накладання електродів на ділянку тіла хворого та їх фіксації проводи від електродів  приєднують до клем апарата відповідно до їх полярності та вмикають в електричну мережу. Через 1-2 хв. ( час, необхідний для нагрівання) повільним  плавним рухом повертають ручку потенціометра, стежачи  при цьому за стрілкою міліамперметра, яка так само плавно, без прискорень має переміщатися по шкалі  міліамперметра зліва направо.

          Дозування процедури здійснюють за силою струму і часом дії.

          Тривалість процедур гальванізації складає 10-15 хв. , а у разі застосування деяких методик місцевої дії, тривалість процедур  збільшується до 30-40 хв. На курс  лікування призначають 10-20 процедур. Процедури можна проводити щоденно або через день.

           Хворого слід попередити, що у ділянках накладання електродів він буде відчувати легке поколювання, тепло, припікання, "повзання мурашок" і що під час процедури ці відчуття можуть змінюватися.

           Під час процедури хворий повинен спокійно сидіти або лежати, не розмовляти і не спати. Якщо під час процедури  хворий засинає, то струм вимикають і дають хворому , якщо є можливість, деякий час поспати.

            Після закінчення процедури слід повільно, без ривків повернути ручку потенціометра справа наліво до кінця, потім вимкнути апарат і зняти електроди з тіла хворого. Дати хворому відпочити 30-40 хв. у кімнаті відпочинку.

 

 

Оцінювання. Дати відповіді на питання.

Записи зробити в зошиті, розбірлило: питання – відповідь. Зробити фото, надіслати на Вайбер.

 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

2Бл\с 10.04. Медична біологія. Практика №10 Загальна характеристика Найпростіших.медичне значення їх представників. виконати 11.04 до 19.00

29.05. виконати до17 год. 2Ал\с. Медична біологія . Прак. Зан.№15 Комахи як переносники та збудники захворювань з природних резервуарів. Охорона праці в галузі.

29.05. виконати до 17 год. 2Ас\с Медична біологія. Прак. Зан.№12. Клас Стьожкові черви- паразити людини. Тип Круглі черви. Клас Власне круглі черви.